PRZESTRZEŃ COWORKINGOWA W STYLU ART DECO

Australia przoduje na świecie pod względem ilości przestrzeni coworkingowej w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Nie dziwi więc, że to właśnie na Antypodach znajdziemy najbardziej stylowe współdzielone pomieszczenia biurowe na świecie. W budynku Paramount House położonym w Sydney, pracownia Woods Bagot i firma budowlana Elan Construct stworzyły niezwykłą współdzieloną przestrzeń biurową, która łączy w sobie funkcjonalność, estetykę i luksusową elegancję.

Geometria i detal

Wewnątrz Paramount by The Office Space znajdziemy 22 saloniki biznesowe i salę konferencyjną, aneks kuchenny oraz niezwykły bar wykończony mosiądzem, który zaprojektowano specjalnie z myślą o tym budynku. Pochodzące z lat 50-tych elementy wyposażenia w stylu Art Deco, sygnowane przez światowej sławy firmy Walter Knoll i Molteni&C oraz wykonane na zamówienie meble spełniają wszystkie wymagania współczesnego biznesu. W rezultacie powstała nowoczesna i komfortowa przestrzeń biurowa o powierzchni 300 m², wykończona drewnem wiśni amerykańskiej.

Geometryczne kształty aranżacji podyktował projektantom wystrój zabytkowego budynku. Perfekcyjnie wykończone, eleganckie wnętrza to także efekt podejścia przyjętego przez projektantów, którzy postanowili podkreślić charakterystyczne opływowe linie dawnej siedziby wytwórni filmowej Paramount Pictures.

We wnętrzach biura naturalne materiały, w tym wapień, marmur i skóra kontrastują z elementami wykonanymi z polerowanego mosiądzu, tworząc wrażenie luksusu. Dodatkowo podkreślają je liczne powierzchnie pokryte fornirem z wiśni amerykańskiej.

Charakterystyczną, owalną bryłę budynku odwzorowują we wnętrzu łagodnie zaokrąglone linie, wykonanych ręcznie ścian oraz mebli, które współgrają z kształtem kafli podłogowych. Przykuwający wzrok trójwymiarowy sufit z drewna i mosiądzu jest stylistycznym łącznikiem poszczególnych elementów przestrzeni biurowej” – podkreśla Domenic Alvaro, kierownik pracowni Woods Bagot.

Wiśnia mon amour

Zaokrąglone ściany saloników biznesowych zostały uformowane z drewna wiśni amerykańskiej. Todd Hammond, szef działu ds. wykończenia wnętrz w pracowni Woods Bagot podkreśla, że chodziło mu o stworzenie przestrzeni, w której „niejako wykorzystano heblowane bale, aby przywrócić wystrój wnętrz tego obiektu, jednak w nowoczesnej stylistyce”.

Hammond przyznaje, że „zakochał się” w amerykańskiej wiśni – gatunku, który jest ciekawą alternatywą dla powszechnie występującego w Australii jasnego drewna, i który nie jest tak opatrzony jak orzech. „Uważam, że drewno wiśni jest gdzieś pośrodku, nie tylko pod względem jego barwy, ale także wszechstronności zastosowania”.

Projektanci początkowo rozważali wykorzystanie drewna orzecha amerykańskiego ze względu na luksus z jakim się kojarzy, jednak uznali, że jego ciemna barwa zmniejszy optycznie biuro. Z kolei ciepły odcień wiśni amerykańskiej doskonale współgra z drewnem klonu, którym wykończono hol prowadzący do przestrzeni biurowej.

Źródłem inspiracji architektów z pracowni Woods Bagot były prace japońskich rzemieślników wykonane z drewna wiśni amerykańskiej oraz pochodzące z połowy ubiegłego wieku projekty takich architektów, jak Frank Lloyd Wright. Hammond przyznaje, że wiśnia to gatunek drewna, który „żyje własnym życiem, i na każdym jego etapie zmienia się. Na początku jest niemal młode, świeże, by wraz z upływem czasu nabrać >>patyny<<. Ma też bardzo dekoracyjny rysunek słojów i barwę, która przechodzi od bladego różu i jasnego beżu w ciepłe, miodowe odcienie.”

Precyzyjnie i z pasją

Właścicielem Paramount by The Office Space jest Boris Tosic, dyrektor spółki Elan Construct. Członkowie zespołu studia Woods Bagot oraz Tosic mieli wspólną wizję tego projektu.


Dla Tosica była to świetna okazja do wykorzystania praktycznych umiejętności jego oraz 
pracowników Elan Construct. Jak mówi o swojej pracy: „Przywiązuję ogromną wagę do szczegółów i zawsze staram się osiągnąć optymalne rezultaty.” Dążenie Tosica do doskonałości jest widoczne w każdym aspekcie stworzonej przestrzeni biurowej.

Dzięki połączeniu nowoczesnej technologii CNC, stolarskiego kunsztu, technik wykorzystywanych przy budowie statków oraz ręcznego wykończenia, wszystkie detale wnętrza przestrzeni biurowej zostały perfekcyjnie wykonane. Drzwi do pomieszczeń biurowych wykonano z użyciem złączy czopowych, by osiągnąć wytrzymałą powierzchnię bez widocznych połączeń. Drewno o grubości 45 mm ręcznie przycięto, oszlifowano i zaolejowano.

Do wykończenia wnętrza wykorzystano 600 metrów kwadratowych ręcznie klejonego forniru z wiśni amerykańskiej, który następnie ułożono w przypadkowej kolejności i przesunięto w osi. Ponieważ wiśnia jest gatunkiem drewna, który naturalnie ciemnieje wraz z upływem czasu, nabierając szlachetnej barwy, zespół pracowni Woods Bagot postanowił nie pokrywać go warstwą lakieru UV.

W przeciwieństwie do większości podobnych projektów, których realizację zaczyna się od sufitu i stopniowo przechodzi w kierunku podłogi, Tosic postanowił przed sobą stolarskie wyzwanie. Oznaczało to, że wszystkie kwestie projektowe i większość elementów konstrukcyjnych musiał rozwiązać i wykonać w warsztacie firmy Elan Construct. „Wypoziomowaliśmy podłogę, a następnie co do milimetra rozrysowaliśmy plan przestrzeni, korzystając z drewnianych szablonów ustawionych na różnych poziomach. W warsztacie ręcznie zmontowaliśmy ściany saloników biznesowych, po czym zainstalowaliśmy je na miejscu. Projekt przypominał gigantyczną trójwymiarową układankę, której elementy wzajemnie się zazębiały.”

Woods Bagot

Woods Bagot to międzynarodowa pracownia projektowo-doradcza, która może poszczycić się specjalistyczną wiedzą i doświadczeniem zdobywanym na rynku od prawie 150 lat oraz wieloma zrealizowanymi projektami. Woods Bagot współpracuje z ponad 850 najsłynniejszymi projektantami i ma na swoim koncie szereg uznanych na świecie i nagradzanych realizacji, w tym: siedzibę Narodowego Banku Australii w Melbourne, Chongqing Tower w Chinach, siedzibę Międzynarodowej Agencji Energii Odnawialnej w Abu Zabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, biuro South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI) w Adelajdzie, Ham Yard Hotel w Londynie, Ward Village Information Center i Sales Gallery wHonolulu oraz Christchurch Convention Centre, zrealizowany we współpracy ze studiem Warren i Mahoney w Nowej Zelandii. www.woodsbagot.com

 

www.americanhardwood.org

Both comments and pings are currently closed.