Mam do zagospodarowania podłoge w salonie 38m2, wylewka z mixokreta zacierana recznie (wytrzymala -ciezko bylo ja podkuc SDSem aby w jednym miejscu uzyskac spoadek). Ogrzewanie wodne podlogowe, 2 sektory, przez środek dylatacja z pianka PU.
Chce miec w tym pomieszczeniu podloge drewniana. Pierowotnie miala byc pozadna 3-warstwowka (Boen, Khars itp) lub na sklejce, z drewna lisciastego, ale w miedzyczasie pojawil sie pomysl na 50-kg psa i pomysly stanely w kropce. Zrewidowalem swoje plany i skoncentrowalem sie na parkiecie przemyslowym. Podloge chce polozyc samemu i w zwiazku s tym rodzi sie kilka pytan:
1) lamelki 14/20 -czy 20mm to jest grubosc czy szerokosc? Na nielicznych dostepnych zdjcieach lamelki albo wygladaja jakby mialy przekroj kwadratowy, albo 20 to grubosc, albo 20 to szerokosc

2) dobor drewna: obstawiam drewno egzotyczne, wydaje mi sie lepszym wyborem z racji twardosci i zawartosci naturalnych olejkow, podoba mi sie palisander -odpowiada mi pstrokacizna i to nawet w wersji z bielem -czy biel ma racje bytu na podlodze? czy sie nadaje? jak bedzie sie zachowywac? jaka jest twardosc tego bielu? czy nie powoduje odksztalcen? Cena takze jest atrakcyjna (58-62zl/m2 brutto)
3) wylewka ma w 1 miejscu pekniecie -czy kleic i pinkowac, czy przy przemyslowce nie ma to takiego znaczenia?
4) Dylatacje na srodku pokoju przenosci na parkiet czy pominac?
5) grunt/klej -ukierunkowalem sie w strone poliuretanu -ktorej firmy? mysle ze klej powinien byc jak najbardziej elastyczny
Pozdrawiam Marceli