michaldubis pisze:Witam Panie Czesławie
Parkiet Dębowy, uzyta chemia Berger-Seidle: wypełniacz do szczelin - Pafuki Super, lakier podkładowy - Uni Quick Primer, lakier nawierzchniowy 2x 2K-PU.
Po położeniu Quick Primera zero problemu, po 2K-PU po 2 dniach w miejscach łączeń głównie w niewielkiej odleglosci od scian i w kilku miejscach na srodku pojawily sie przebarwienia jak na zalaczonych zdjeciach. Odnawiane byly trzy pokoje: duzy salon i dwie sypialnie. Problem z przebarwieniami pojawil sie tylko w sypialniach. Salon bez najmniejszych problemow, bardzo ladna powloka lakiernicza. Czy z zalaczonego zdjecia moze Pan cos powiedziec? Czy moglo byc tak ze malarze po zakonczonej pracy umyli podloge w sypialniach jakims Cifem??? Stad problem tylko w sypialniach?
Z góry dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
Michal
Patrząc na te przebarwienia myślę, że parkiet był przechowywany w piwnicy lub na strychu i to przez dłuższy czas przed montażem. Takie wady mogą wtedy sie ujawnić, i to jest charakterystyczne dla starego (dawno wyprodukowanego i źle przechowywanego parkietu). Nigdy przy zastosowaniu w takich sposób tej chemii nie wystąpią tego rodzaju wady. To nie jest problem chemii. To jest problem z materiałem drzewnym. Nie widziałem w normalnych warunkach nigdy takiego zjawiska. Proszę o telefon w tej sprawie sam jestem ciekawy 695 05 05 00.